Blogok

Fancybox-Overlay

Egy nagyon érdekes feladatot kaptam, amely elsőre nagyon egyszerűnek tűnt, viszont a megoldások keresése közben kezdtem rájönni, hogy ez jó kis szavítós feladat.

2014, jún 03.
Arch Linux

Ahogy egy korábbi blogomban is írtam, lecserélgetem a szervereimen az Ubuntut Archlinuxra. Tegnapi nap folyamán olyan szerverre kellett feltelepíteni, amelyhez nincs fizikai hozzáférés, csupán egy live-hoz hasonló rescue, valamint egy vKVM.

2014, ápr 10.

A trükk nagyon egyszerű, és csak néhány sorból áll.

function <themename>_preprocess_page(&$vars) {
    if (isset($vars['node']->type)) {
        $vars['theme_hook_suggestions'][] = 'page__' . $vars['node']->type;
    }
}

2014, már 09.
Server Security

Az internet térhódításával és a programok sérülékenysége miatt egyre több támadás érheti szervereinket. Teljes biztonság és védelem nem létezik, de törekednünk kell arra, hogy a lehető legkisebb felületet biztosítsunk egy-egy támadásra.

Mivel nem tudunk a nap 24 órájában a gép előtt ülni és reagálni, ezért fontos, hogy olyan rendelkezzünk olyan alkalmazással, ami dönt és reagál helyettünk.

2014, már 09.
Ubuntu Goodbye

Már nagyon régóta foglalkoztat a dolog, hogy nézni kellene a megszokott és már elég jól kiismert Ubuntum helyett valami mást. Sokáig keresgettem, gondolkodtam egy CentOS, Suse váltáson is, mert rpm-csomagokkal tele van a világháló minden egyes szeglete. Végül rátaláltam az Arch Linuxra...

2014, már 07.
Linux CLI

A történet ott kezdődött, hogy az egyik szerveren lévő shell user jelszava valamilyen oknál fogva illetetéktelenek kezébe került. Ráadásul ennek a felhasználónak az adott szerver sudo jogais volt.

2014, már 04.
Job Interview tricky PHP

Nem annyira életszerű példa, mint inkább elméleti, hisz ki az, aki harmadik változó létrehozása nélkül akarna két változó értékét megcserélni, viszont állásinterjúkon, mint elméleti kérdés felmerülhet, így nem árt, ha tudjuk rá a helyes választ :-)

 

2013, máj 12.
Unicode

A pathauto modul egy nagyon hasznos kiegészítése a drupal 7-nek.

Készítettem hozzá egy kiegészítést, amely az ékezetes és egyéb UTF-8 karakterket alakítja át ASCII karakterekké úgy, hogy az url SEO barát legyen.

2013, máj 11.