Ubuntu Goodbye

Miért cseréltem le az Ubuntut Arch linuxra?

Már nagyon régóta foglalkoztat a dolog, hogy nézni kellene a megszokott és már elég jól kiismert Ubuntum helyett valami mást. Sokáig keresgettem, és azt hittem, hogy nem találok másik megbízható és stabil linuxot. Gondolkodtam egy CentOS, Suse váltáson is, mert rpm-csomagokkal tele van a világháló minden egyes szeglete. Amiért elvetettem: a számomra szükséges programokból (php, mysql) nem voltak csak régebbi verzió - keresgélésem során ezekben még csak a php5.2 és php5.3 verziók voltak elérhetők, holott az Ubuntuban már benne volt az 5.4. Tisztában vagyok vele, hogy mindenféle forrásból össze lehet lapátolni ezeket, de az akkor onnantól kezdve már nem tekinthető stabil és megbízható rendszernek. Másik, akkori elvárásom, hogy tudjak a rendszerre két különböző verziójú PHP-t könnyen feltenni egymás mellé. Erről azóta már letettem :-)

Ismerősök, volt kollégák ajánlották a Gentoo-t. Valóban, a Gentoo elég stabil, egyetlen problémám, hogy minden egyes csomagokat kézzel kell lefordítani. Ettől kicsit paráztam...

Ekkor bukkantam rá a DistroWatch nevű oldalra. A jobb oldali részen látható TOP-listából szemezgettem, és ekkor bukkantam rá az Arch Linuxra. A koncepció egyből megfogott, miszerint nincsenek kiadások (releasek), ehelyett a "rolling release" elvet követik, így nincsenek verziók sem. Mindig a legfrissebb csomagokat tartalmazza és minden csomag optimalizálva van. Maga a repo rengeteg csomagot tartalmaz, amire szükségünk van, de számos más közösségi forrásból (aur) szinte mindent elérhetünk. A csomagok függőségei a lehető legminimálisabb, nem találkoztam feleslegesen, vagyis, értelmetlenül feltelepített csomagokkal. Ubuntu alatt elég sok ilyen van, pl. az ubuntu szerver verziója (Precise) felhúzott egy mozillat alapból. Kérdem én, hogy minek? Állítólag valami licenszelés miatt.

A rolling release mellett szól továbbá az is, hogy egy újabb kiadásra való upgradenél minimum 500-600 csomag is frissül. Ezernyi változás, változtatás, mire mindegyiket végignyálazom, hogy mi változott és mi tört el, az ügyfelek szétanyáznak, ha valami nem megy. Sajnos egyszer belefutottam egy ilyenbe. Upgrade után a raid tömb szétesett, nem tudta összerakni a raidtömböt, egy saját init script rakja össze a raid tömböt. 3-as kernelre való frissítéskor pedig a rendszer soha nem indult újra. Persze, tudom, működő rendszerhez nem nyúlunk, csak a biztonsági lyukakat foltozzuk. Na, ez nem én vagyok. Ha minőségi szolgáltatást akar valaki nyújtani, oda kell figyelnie ezekre. Nem ragadjatunk le a php 5.2-es korszakban, vagy egy replikáció támogatás nélküli mail-szervernél. Rolling release, és az Arch Linux esetén szerencsére ilyen nincs. Egyrészt az archlinux oldalán folyamatosan tájékozódhatunk a fontosabb változásokról, és hogy frissítés során mire kell figyelni.

Az egy évvel ezelőtti - 2003 - telepítés még viszonylag egyszerűen - pilóta viszga nélkülieknek is - ment. Időközben azóta sokmindent megváltoztattak, átalakítottak, így aki hozzászokott a next -> next módszerrel, az már a bootolás után elakad. Ez volt a másik ok, amiért megszerettem. Mindent magam csinálhatok, teljes függetlenséget biztosít a rendszer. A rendszerhez egy nagyon jól dokumentált wiki is jár, mely megközelíti a gentoo dokumentáció szinvonalát.

Nagyon sok újítás bekerül az Arch linuxba, amit ezután átvesz más disztro is. Ilyen pl. a systemd, systemctl, netcfg. Ma már a fedora is ilyet használ, és az Ubuntu következő kiadása is ilyet fog tartalmazni. A csomagok szó szerint a legfrissebbek. Ahogy bejelenti pl. a PHP, hogy elérhető valami javítás, 24 órán belül tutira bekerül az Arch Linuxba is. Számomra ez olyan érzés, mintha az összes programot, amit használok, egyesével minden nap összevadásznék a különböző gyártói/készítői oldalakról.

Választásom másik legfontosabb érve volt, hogy akik értenek hozzá, akik valóban technikai emberek, és ha elakadok, aki segíteni tud, 100%-osan ismeri, tudja a rendszer sajátosságait. Ubuntu és hozzá hasonló disztribúciókkal a legnagyobb problémám a szakmai hígulás, sok a barkácsolás, script kiddie.

Közel másfél-két éves nyúzás után azt is biztosan állíthatom, hogy az optimalizált csomagoknak köszönhetően az Arch Linux alapjában gyorsabb, mint az Ubuntu. Fájlmásolások, CPU-kezelés, memóriakezelés. Azt hittem, hogy ezzel csak én vagyok így, viszont a neten nagyon sok helyen másoktól is ezt olvastam, akik elkezdték tesztelni az Arch Linuxot. Választásom biztosítéka még az is, hogy sikerült olyan volt kollégámat is átpártoltatni az Arch Linux mellé, akinek szakmai véleményére nagyon is sokat adok.

Hogy milyen lesz éles környezetben? Az heteken belül kiderül :-)

Related contents

Linux CLI

A történet ott kezdődött, hogy az egyik szerveren lévő shell user jelszava valamilyen oknál fogva illetetéktelenek kezébe került. Ráadásul ennek a felhasználónak az adott szerver sudo jogais volt.

2014, már 04.
Ubuntu Goodbye

Már nagyon régóta foglalkoztat a dolog, hogy nézni kellene a megszokott és már elég jól kiismert Ubuntum helyett valami mást. Sokáig keresgettem, gondolkodtam egy CentOS, Suse váltáson is, mert rpm-csomagokkal tele van a világháló minden egyes szeglete. Végül rátaláltam az Arch Linuxra...

2014, már 07.