Cloud tanácsadás

Az elmúlt évek egyik legfelkapottabb és ma már talán legdivatosabb információtechnológiai fogalma a „felhő”. Felhő alapú megoldásokról, felhőben tárolt adatokról hallunk, de olvashatunk felhő alapú operációs rendszerről is. Sorra jelennek meg az így működő szolgáltatások, a nagy gyártók ezeket támogató hardveres és szoftveres megoldásai. Előadásokat, konferenciákat tartanak róla nevesebb cégek, az új megoldásokról, jövőbeli célokról.

Természetesnek vesszük, hogy Spotify-n keresztül hallgatunk zenét, Netflixen keresztül nézünk TV-t, Zoomon, Teams-en keresztül tartjuk a kapcsolatot kollgáinkkal és az ügyfeleinkkel, vagy akár családtangjainkkal és o365-ben tartjuk a leveleinket, hogy bárhol, bármilyen eszközről el tudjuk azt érni.

A 2019-ben Kínából indult és néhány hónap alatt a teljes világot elborító Koronavírus (COVID-19) teljesen átalakította a netes életünket. Azok, akik képes és lehetőségük volt rá, távmunkára készültek.

A távmunka első hetében az internet vonalak kihasználtsága jelentősen megnövekedett. Mind a Netflix, mind a Youtube arra kényszerült, hogy korlátozza a felhasználók felé a sávszélességet és letiltották a 4K tartalmakat.

Nagyon sok cég ekkor döbbent rá, hogy a sarokban lévő kis szerverszobája és a drágán megvásárolt szerverei nem sokat érnek, ha a kollégáinak otthonról kell dolgozniuk és a céges hálózatot egyáltalán nem, vagy csak keservesen érik el.

Azok a cégek, akiknek szolgáltásaik és belső infrastruktúrájuk jelentős része a felhőbe költözött már korábban, könnyen vették fel a versenyt és minimális erőfeszítést kellett tenniük annak érdekében, hogy a kollégáikat átállítsák távmunkára.

Aki nem jártas az infokommunikációs szolgáltatások világában, az is biztosan használt már olyan programot, alkalmazást laptopján vagy mobiltelefonján, ami mögött cloud technológia áll. Egy vállalkozás vagy egy vállalat életében ma már egyre inkább racionális megoldás a rengeteg tárolandó és az egyes munkafolyamatok során használandó adatmennyiség kezelését, a szoftverek futtatásának technológiai környezetét egy profi szolgáltatóra bízni.

 

Vegye fel velünk a kapcsolatot